Hitsige koniks op 15 mei

Vandaag was de eerste echte fotosafari van 2015. Na de winterrust is de natuur in de Oostvaardersplassen weer tot leven gekomen. Vol enthousiasme en nieuwsgierig rijden we met de terreinwagen van Staatsbosbeheer het afgesloten gebied tussen Lelystad en Almere in. Ondanks dat ik al zo vaak hier geweest ben voel ik de adrenaline toch opkomen… het is elke keer weer een beleving om hier te mogen komen en geen safari is hetzelfde; wat gaan we vandaag voor avonturen beleven?

Duizenden brandganzen bevolken nog steeds de vlakte. Hadden die niet al lang naar Nova Zembla moeten gaan? Of hebben die zuidelijker in Scandinavië broedplekken gevonden waardoor hun trektocht minder haast heeft? De grauwe ganzen hebben het broeden er al op zitten en overal zien we ‘kindercrèches’ met 2 tot 4 ouder ganzen en soms tot wel 30 pullen. De herten houden zich rustig, de hindes genieten van het nieuwe gras en bij diverse mannetjes begint het bastgewei al aardig te groeien. Dat belooft wat voor het najaar! Ook de runderen lopen in kleine groepjes rond en doen zich tegoed aan het verse voedsel. Alleen de paarden zijn verre van rustig…

Hengsten rennen in onrust rond, hun harem bewakend voor indringers

Hengsten rennen in onrust rond, hun harem bewakend voor indringers

Op het verste punt van onze safari, in de stort, treffen we de grote kudde paarden, ogenschijnlijk in alle rust grazend. Maar dat is slechts schijn. Veel van de merries hebben net een veulen geworpen en we zien allemaal dartelende jonge dieren spelen en de oudere dieren plagen. Er is echter meer aan de hand. De merries zijn snel na de bevalling hengstig wat voor veel oproer in de harems zorgt. Jonge hengsten ruiken de merries net zo goed als de leidhengsten en je hoort de hormonen gieren. Telkens als we even denken dat de rust is wedergekeerd slaat weer ergens de vlam in de pan, vind er een opstootje plaats tot heuse heftige gevechten.

Een jonge hengst wordt hardhandig zijn plaats gewezen...

Een jonge hengst wordt hardhandig zijn plaats gewezen…

En te midden van deze heftigheid wordt er druk gepaard… weinig romantisch maar snel, effectief en met als enige doel de eigen genen te laten voortleven.

JvdWielen_2015_05_15 JvdW7_4181

De jonge veulens trekken zich nergens iets van aan, ze genieten van de vrijheid, dartelen met elkaar of de oudere dieren en wij mogen genieten van hun jeugdige speelsheid.

Ontdekken is ook wat er nog meer op de vlakjt rondloopt

Ontdekken is ook wat er nog meer op de vlakjt rondloopt

Helaas moeten we voor zonsopkomst het gebied weer verlaten, de zon zakt verder achter Almere als wij ons losrukken van de kudde paarden. Onderweg worden we echter nog getrakteerd op een Serengeti-achtig tafereel van een grote groep edelherten die in de ondergaande zon ons gadeslaat. Als dit niet het toetje op deze indrukwekkende dag is weten wij het ook niet meer. Op naar de volgende safari!

Serengeti in Nederland

Serengeti in Nederland

Wil je dit zelf ook meemaken, of één van de andere avontuurlijke safari’s, boek dan snel en ga met ons mee!

groet, Johan