Fotosafari’s

koniks

Unieke fotosafari’s in de Oostvaardersplassen

Fotosafaris.nl verzorgt unieke fotosafari’s in de Oostvaardersplassen, in samenwerking met Staatsbosbeheer. Onder leiding van één van de twee professionele fotografen gaan we in kleine groepen (4 deelnemers) fotograferen op de filmset van De Nieuwe Wildernis. We rijden met een terreinwagen (Toyota Landcruiser) met chauffeur door de Oostvaardersplassen, in het afgesloten deel, waar je als wandelaar niet inkomt! Dit is de plek waar grote kuddes konikpaarden, Heckrunderen, edelherten, vossen en vogels leven. Alles is erop gericht om de dieren en landschappen zo mooi mogelijk in beeld te brengen. In verband met het licht kiezen we voor de periode voor zonsondergang. We gaan op zoek naar hèt perfecte moment en dé perfecte plek voor fotografie. De fotograaf kent de beste plekken en geeft tips over het fotograferen van de dieren en landschappen. Dit is geen standaard fotoworkshop, maar een unieke fotografie-ervaring waar verrassende gebeurtenissen zich voor de ogen van de cursisten voltrekken en je nooit helemaal van tevoren weet wat er precies gaat gebeuren….een safari, maar dan in Nederland.

Programma

  • De start is 6 uur voor zonsondergang. Op de aanmeldpagina vindt u de tijden.
  • Vooraf ontvangt u een briefing via email, maar deze zal ook bij de start van de workshop kort herhaald worden. Deze briefing gaat vooral over de spelregels van de Oostvaardersplassen en over de werkwijze tijdens het fotograferen
  • Centraal in de workshop staat het fotograferen. De beste plek op het juiste moment. Maar er is meer. De fotograaf kent de achtergrond van het gebied en geeft informatie over de ecologie en de dieren. Hiermee helpt hij de deelnemers de beelden in het juiste perspectief te plaatsen. Daarnaast helpt hij met technische of beeldinhoudelijke vragen.
  • Indien gewenst vindt achteraf een nabespreking plaats via e-mail.
  • De safari duurt zes uur. Minimaal 5 uur buiten, waarvan 1 uur lunch en 1 uur lopend in de ‘Driehoek’ bij het bezoekerscentrum. De safari begint met een lunch/brunch in het Buitencentrum Oostvaardersplassen van Staatsbosbeheer, in een gezellige sfeer met uitzicht op de natuur.

Thema’s

De workshops worden flexibel ingevuld, inspelend op actuele gebeurtenissen. Centraal staat de ‘safari-ervaring’ met de terreinwagen in het open gebied, waarbij we voornamelijk vanuit de auto zullen fotograferen. Dit wordt afgewisseld met korte uitstapjes of een wandeling naar een schuilhut en als afsluiting een wandeling door de ‘Driehoek’ tot het moment van zonsondergang. De tijden zijn steeds anders, afhankelijk van het seizoen. De safari’s worden gekoppeld aan verschillende thema’s met steeds een iets andere invulling.

Nieuw leven

Mei, juni. De tijd van overvloed. Op de vlakte zien we jonge konikpaarden en Heckrunderen. Wie weet spotten we ook al vossenwelpen, of hun ouders die druk op jacht zijn. De eerste hertenkalfjes laten zich zien en zijn soms dicht te benaderen. Insecten bevolken de graslanden en zwermen door de lucht. De lente zit in de lucht.

Zwoele zomeravond

Juli, augustus. Kleuren en massaliteit. We genieten van de zomerse sfeer en zomerse geluiden. Vogels verzamelen zich met hun jongen in groepen. Ook de herten drommen in kleine familiegroepen samen tot grote kuddes van 100-en herten, de mannetjes hebben allemaal een groot gewei. Alles is hier ‘veel’. Wolken vlinders en grote groepen jonge spreeuwen. Er zit veel kleur in het landschap.

Herfstige geuren, bronstgeluiden

September, oktober, november. Tekenen van de herfst. De trek is begonnen en allerlei soorten vogels strijken neer in het gebied. De herten, runderen en paarden en hun jongen zijn druk bezig om op te vetten voor de naderende winter. Ondertussen worden de herten schuwer, trekken zich terug in de randen van het gebied en maken zich op voor de bronst. Het burlen van de herten is overal te horen. Misschien gaan er twee mannen in gevecht en kunnen we echte bronsttaferelen zien.

Samenvatting

Aantal deelnemers: maximaal 4
Duur van de workshop: zes uur (inclusief duur lunch)
Niveau: beginnende tot gevorderde fotograaf
Inclusief: lunch, fotobespreking via e-mail
Locatie: Buitencentrum Staatsbosbeheer, Kitsweg 1,  AA Lelystad
Kosten: 295 euro per deelnemer (inclusief BTW)

Boek hier